joi, 10 mai 2012

Varza cu carne (tigai ceramice, 4)


Necesita pt 8 portii: o varza mare de preferinta proaspata (nu murata), 1 kg de carne de porc ceva mai grasa, 150-200 g sunca afumata, o lingurita de sare, 2-3 linguri de bulion sau 1-2 rosii in bulion, apa, 300 ml bors de tărâţe.

Carnea se spala, se portioneaza in bucatele mai mici si se pune la fiert in apa. Pana da in clocot, varza se curata de foile de la suprafata si se da prin razatoare. Se sareaza si se amesteca bine cu mainile, framantand varza ca pe un aluat.Cand carnea incepe sa clocoteasca, se spumeaza, sau chiar se arunca prima apa, apoi se pune din nou la fiert, impreuna cu varza si sunca afumata asezata pe fundul vasului, adaugand apa sa cuprinda bine toata mancarea. Se lasa la fiert la foc potrivit sau chiar la mic cca o ora si jumatate si se mai adauga apa daca este nevoie.

Dupa acest timp de fierbere, se adauga bulionul sau rosiile in bulion, borsul, eventual piper si alte arome, si se mai lasa la fiert pana scade atat cat doriti de mult. La urma se gusta si se potriveste de sare, daca mai este nevoie.

Se serveste cu smantana proaspata, cu mamaliguta sau cu paine de casa si de ce nu, cu un ardei iute si o cana cu vin demisec alaturi.

De aproape:

Am folosit pentru aceasta mancare o oala de tuci cu interior ceramic.
Pofta buna! :)

Un comentariu:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).