sâmbătă, 14 aprilie 2012

Pasca de ciocolata

Din seria "caietul cu rețete" încă o rețetă veche de prin anii '70. Și țin să precizez că este o rețetă de pască cu ciocolată, adică o cremă de ciocolată coaptă la cuptor, nu este o pască făcută cu două aluaturi, unul alb si unul maro. Eu când văd sau gust o astfel de pască, spun că este chec cu două culori. Pasca adevărată cu ciocolată are o cremă de ciocolată, nu un aluat maro, sau și mai rău, cum am văzut pe unele site-uri cu mari pretenții, un aluat de pandișpan, o cremă de brânză și o glazură de ciocolată, toată această construcție purtând, pompos, numele impropriu de pască de ciocolată.  


Ingrediente pt o pasca in forma de tort d=28 cm: 300 g aluat de cozonac, 5 oua, 125 zahar (pudra), o ciocolata cu minim 55% cacao, un plic de zahar vanilat, esenta de rom, optional cateva nuci pt ornat.

Aluatul se intinde foaie si se aseaza in forma de tort/pasca tapetata cu hartie, inclusiv pe margini. Cine doreste, poate face din aluat un fel de colăcel cu care orneaza marginea formei. Se umple cu urmatoarea compozitie: galbenusele se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema consistenta. Se adauga ciocolata topita in cateva linguri de lapte sau de apa, si racita aproape complet, se mixeaza sa se omogenizeze, iar la urma se amesteca de sus in jos cu o lingura albusurile batute spuma tare. Optional se orneaza pe deasupra cu mieji de nuca.
Tava se da la cuptorul preincalzit la foc mediu (180 grade) cca 30-35 de minute. Se face testul cu scobitoarea si cand este gata se scoate tava, se lasa 10 minute sa se racoreasca si se scoate din forma cu tot cu hartia de copt, iar cand este racita complet, se dezlipeste usor hartia de pe pasca.
 

Se portioneaza cand se serveste. Este una dintre cele mai bune retete de pasca de ciocolata pe care am mancat-o vreodata.

Va pup, va urez pofta buna si Paste fericit, oriunde v-ati afla!


Si reteta: 


5 comentarii:

  1. Ciocolatoasa asa cum imi place mie.
    Sarbatori luminate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca-ti place, Dia! Chiar mi-a iesit foarte buna, de data asta :))

    Paste fericit si pace in suflet!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sarbatori Sfinte cu sanatate si tihna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Teo, Maria, va multumesc pt urare, sper ca si voi ati petrecut un Paste linistit si luminat, alaturi de cei dragi voua!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).