luni, 26 martie 2012

Trufe

De mult aveam in plan niste trufe, chiar dupa o retetea celebra, cea a lui Jamie Oliver, insa pana la urma le-am facut cum m-am priceput eu mai bine.

Asadar primele mele trufe au gust de ciocolata, rom si portocale, o combinatie care mi-a placut de cand eram copil, si o regaseam la mascotele de cofetarie de odinioara.

Am folosit asa: 200 g de biscuiti Petit Beurre cu cacao, 2 ciocolate aerate Poiana, coaja si zeama de la o portocala mare, o cescuţă de lapte (cca 50-60 ml), o jumatate de pachet de unt, 2 linguri pline de zahar, o fiola de esenta de rom, nuca de cocos si betisoare de ciocolata pentru ornat.

Biscuitii i-am dat printr-o rasnita de cafea pe care o folosesc doar pt asa ceva (adica pt biscuiti si zahar pudra), iar laptele, untul, zaharul si ciocolata rupta bucatele le-am pus pe foc la bain marie. Cand compozitia s-a infierbantat bine si totul era topit si omogenizat, am inchis focul si am dat deoparte vasul. Dupa ce s-a mai racorit topitura, am adaugat esenta de rom, zeama si coaja de la portocala, apoi am inceput s-o amestec cate putin cu praful de biscuiti, cca o treime din aceasta crema de ciocolata lasand pentru decor. 

Am amestecat si framantat cu mana compozitia rezultata, exact ca pe un aluat, ca sa se omogenizeze bine, apoi am lasat la rece o jumatate de ora, ca sa se intareasca si sa o pot lucra mai usor. Dupa aceea am format bine in palma, ceva mai mici decat niste perisoare. O parte din trufe le-am acoperit cu sosul de ciocolata ramas,

altele le-am dat prin fulgi de nuca de cocos, iar alte cateva prin ornamentele de ciocolata dr. Oetker.

Prin ecran nu va pot transmite gustul lor, dar va pot spune ca a durat mai mult sa le fac decat sa fie savurate.

Pofta buna!

4 comentarii:

  1. Ciocolatoase tare.Exact asa imi plac mie.te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare rau ca nu am reusit sa incep sa scriu cursul de "bucatareala". Nu stiu de ce, dar la auzul cuvantului trufe, ma gandesc la trufandale. Ideea cu zeama de portocale mi se pare foarte tare. Am sa incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dia, ma bucur ca-ti plac. De altfel, nici nu mi-as imagina trufele cu putina ciocolata.

    Aziz, te pup, duminica placuta!

    Dle Mihai, incercati totusi sa faceti manualul acela :) eu am viziuni diferite cand ma gandesc la trufe. Vad rauri de crema de ciocolata din care ma infrupt cat vreau. Asta in imaginatie, ca realitatea e o alta mancare de... trufe :))

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).