marți, 6 martie 2012

Placinta greceasca in sirop

Am primit reteta pe email, preluata de pe blogul Laurei Sava, de aici:  https://www.laurasava.ro/prajitura-greceasca/ si am facut-o cu siropul original, de lamaie. 


Pentru ca este cu adevarat foarte simplu si rapid de pregatit, am si executat-o intr-o sambata seara, ca sa ma rasfat cu ea la cafeaua de dimineata. Daca o sa va intrebati de ce la cafea si nu la desert, dupa pranz, ei, bine, o sa va spun de ce: daca e sa mancam glucide cu absorbtie rapida, precum zaharul si prajiturile, atunci macar sa le mancam la orele diminetii, ca sa aiba tot timpul sa se arda caloriile din ele, si nu dupa amiaza ori seara, cand se spune ca aceste calorii se depun.

Asadar folosim un pachet de foi fine de placinta, un pahar (de 150 ml am folosit eu) de zahar, un pahar de ulei, 400 ml iaurt, 4 oua, un pliculet de zahar vanilat, un pliculet de praf de copt. La sirop am folosit 300 ml apa, 6 linguri de zahar, zeama si coaja de la o lamaie mare.

Metoda:
Foile de placinta la temperatura camerei se rup in bucatele mici, ca niste zdrente: 


Ouale se mixeaza intregi, cu zaharul si zaharul vanilat, apoi se adauga uleiul, iaurtul si praful de copt. Rezulta o compozitie fluida, la care se incorporeaza zdrentele din foi de placinta:


De amestecat le-am amestecat cu o furculita, nu cu mixerul.
Aluatul astfel rezultat se pune intr-o forma termorezistenta, ori intr-o tava de aragaz, neunsa. Se da la cuptor la foc potrivit (180 grade C) cca 30 de minute, sau pana cand placinta este usor rumenita. Este bine sa aveti o forma mai inalta, pt ca aluatul creste in cuptor. 


Intre timp se face siropul din apa si zahar puse pe foc moale pana cand zaharul este complet dizolvat. Se lasa sa dea cateva clocote apoi se inchide aragazul si se adauga zeama si coaja de lamaie.


Cat este calda placinta, se inteapa din loc in loc cu vraful unui cutit sau cu o furculita, apoi se insiropeaza incet, cu siropul strecurat. Daca vreti sa insiropati mai rapid, portionati placinta, asa cum am facut eu, si apoi siropul va intra foarte rapid in blat. 


Se serveste atat calda cat si rece, si este o placinta racoritoare, numai buna pt o masa cu prietenii sau in familie.

Pofta buna! :)

9 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Intr-adevar, e o placinta excelenta pt zilele de vara si nu numai!

      Ștergere
  2. ce bine arata tarta, cred ca e foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Multumesc mult de apreciere si comentariu, DiaMar!Pupici si tie!

      Ștergere
  4. Portokalopita :) Merge servita cu inghetata.. este foarte racoritoare

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mirela Goleanu - intr-adevar, desi imi amintesc ca nu era dulce, eu de cate ori am mai facut-o am dublat cantitatea de zahar!

    @ Unknown - nu stiam, multumesc de pont! :)

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).