vineri, 6 ianuarie 2012

Crochete de cartofi cu cascaval


Este o reteta din carnetel, de la o verisoara, pe care o am de peste 20 de ani. Nu am incercat-o pana acum, pt ca intotdeauna mi s-a parut greu de realizat, si nici acum nu mi-au reusit crochetele asa cum ii ies ei. Banuiesc ca a spus reteta asa cum o primise, dar nu a dezvaluit cum face ea crochetele perfect rotunde si crocante.

Ingredientele: la 500 g cartofi se mai adauga 50 g faina (sau 2 linguri, dar mie mi-a intrat totusi ceva mai mult), 30 g unt/margarina/ulei, 2 oua, 50 g cascaval, 100g telemea/feta, marar tocat, ulei pt prajit.

Cartofii se fierb in coaja apoi se dau prin razatoare dupa ce se curata, cat sunt calzi inca. Se rade cascavalul si telemeaua sau branza feta, se amesteca toata razatura impreuna cu untul si cu ouale, apoi se adauga faina, pana cand rezulta o compozitie care poate fi modelata in sfere mici fara sa se lipeasca prea mult de palme. Mie mi-a intrat cam 150 g de faina, nu doar 50 g. La urma se amesteca si mararul tocat (eu am avut patrunjel). A rezultat o compozitie moale pe care am modelat-o cu multa grija.
Se fac sfere mici care se dau prin faina, apoi se prajesc in ulei exact ca niste chifteluţe.

Se servesc ca aperitiv, dar mult mai bine se potrivesc ca garnitura la friptura ori la carnati prajit. Singurul dezavantaj este ca absorb mult ulei si astfel devin hipercalorice. Dar sunt aspectuoase si foarte gustoase. Eu am mancat maxim 5 bucati la o portie.

Pofta buna! :)

De foarte aproape:

Reteta din carnetel:

2 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).