joi, 8 decembrie 2011

Prajitura Televizor (inchis ;) )


De data asta am o poveste de spus. Weekendul trecut mi se da un target: sa fac ceva cu crema de bomboane de ciocolata. Nush' de unde are taica'meu un obicei, (prost, da' neah! :p) sa pastreze mult timp un obiect primit cadou pana sa-l foloseasca. De data asta era vorba despre o cutie de bomboane din Italia, se pare ca totusi uitata intr-un sertar.Bomboanele se cam albisera, coniacul din ele se facuse marmelada (cutia statuse vreo 3 luni la sertar) si deci, trebuia sa rezolv problema.


Asa ca am luat caietul de retete si am gasit o reteta copiata de pe o foaie unde o scrisese taica'meu pe cand era la serviciu, adica acum peste dooj' de ani. Doar ca titlul ei era prajitura cu crema, dupa cum se vede in poza de la urma postarii. Cum nu am inteles care blaturi erau doua si care unul singur, am prajiturit un singur blat cu cacao si unul mai gros, galben, pe care l-am taiat in doua. Apoi... nu stiu, aveam impresia ca mai vazusem prajitura asta, dar nu stiam unde. Vreo cateva zile m-am chinuit sa-i gasesc un titlu, cand din intamplare am revazut o prajitura televizor clasica pe un blog. Si mi-a picat fisa. Doar ca televizorul meu e ca un negativ :)




Asadar:
Blatul galben: un pandispan din 5 oua, 5 linguri de zahar, 3 linguri de ulei, 5 linguri de faina, arome, praf de copt. Dupa ce s-a racorit si l-am scos din tava, l-am taiat in doua pe orizontala.
Blatul maro: 50 g unt, 50 g zahar, 200 g faina, 100 ml lapte, o lingurita de praf de copt (in reteta e amoniac dar nu-mi place ca miroase urat), o lingura de cacao, 1 galbenus.
Crema: un pachet de unt, 5 linguri de zahar, 3-4 linguri din cantitatea de ciocolata topita (bomboanele topite in cateva linguri de rom).
Glazura: ciocolata topita (adica bomboanele topite).

Blatul galben l-am pus la foc potrivit intr-o tava.

Compozitia maro am facut-o astfel: untul frecat cu zahar, apoi adaugate celelalte ingrediente, din care faina la sfarsit. Mie nu mi-a iesit un aluat bun de intins, de fapt nici nu era mentionat asa ceva in reteta, ci un aluat la fel ca acela de pandispan dar mai gros, care nu curgea, l-am nivelat cu dosul lingurii in tava.

Aici vrea sa spun ca mi-a placut foarte mult acest tip de blat si cu siguranta il voi mai folosi si la alte prajituri.

Apoi am dat la cuptor a doua tava - am ales una de aceeasi marime cu prima - dupa ce am scos primul blat care se copsese deja.
Pana cand s-a copt si acesta am facut crema de ciocolata mixand untul cu zaharul apoi adaugand 3-4 linguri din bomboanele topite la bain marie, in cca 50 ml de rom. Pentru ca trebuia sa torn ciocolata relativ fierbinte (altfel se intarea), am pus-o in crema cu lingura, cate putin, ca sa nu se taie.

Dupa ce si blatul maro s-a racorit, am inceput asamblarea. Primul blat galben, un strat de crema,

blatul maro, un strat de crema, al doilea blat galben. Pe deasupra am turnat ciocolata topita.

Am dat la rece pana dimineata, apoi am portionat si am servit.

Singurul mic defect a fost ca poate ar fi mers un pic insiropata prajitura asta, dar am savurat-o cu cafeaua de dimineata, asa ca s-a remediat acest neajuns.


Pofta buna! :)

reteta:

3 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).