marți, 8 noiembrie 2011

Sarmale

Pozele le am demult in folderele mele, dar pana acum nu mi-am amintit sa le si postez. Sarmalele noi de obicei le invelim in foi de varza, dar era o vreme cand mama mea, mult mai tanara decat acum, le invelea si in foi de viţă si mai apoi de podbal si de fasolica. Important, pana la urma, e gustul.


Tocatura pt sarmale: 500 g carne tocata (de preferinta vita si porc) se amesteca cu o ceapa mare, data prin razatoare sau taiata julien si calita, cu o ceasca de orez, eventual muiat in apa calda in prealabil, o felie groasa de paine muiata in lapte, sare si piper dupa gust, putina verdeata tocata marunt (optional). Adaosul de orez-paine-ceapa ar trebui sa fie cam pe jumatate cantitatea carnii.


Dupa ce se omogenizeaza bine amestecul tocat, se invelesc sarmalele in foi de varza oparita. Fiecare sarma se inveleste pe jumatate ca un rulou, apoi se indoaie putin partile laterale catre interior si se continua rulatul pana la capat.


Vedeti ce buna sunt la teorie? :))) Daca vreti sa ma chinuiti, puneti-ma sa invelesc sarmale. Cred ca mai usor imi este sa urc Ceahlaul, zău daca nu! Dupa cum se vede si in poza, batranul de taica'meu este as la invelitul sarmalelor, ca si la mancatul lor, asa ca eu nu puteam sa-l absolv de asa placere :DD


Intr-o oala incapatoare se pun pe fund bucati de varza, costita afumata, daca vreti (da un gust nemaipomenit de bun la sarmale), apoi peste acest "pat" se aseaza sarmalele una langa alta in cercuri concentrice.


La urma se mai da un praf de sare - nu mult, ca vorba aceea, sare mai poti pune in mancare, dar daca e prea sarata, nu o mai poti scoate! - un praf de piper, ceva bulion, si se adauga apa cat sa acopere toate sarmalele.


Apoi se lasa la fiert inabusit, pe foc mic (sau la cuptor) cca 3-4 ore. Daca mai este nevoie de apa in timpul fierberii, se mai adauga.


Chiar daca ele ar fi fierte si intr-o ora, sarmalele fac parte din acea categorie de mancaruri care cu cat fierb mai mult, cu atat sunt mai gustoase. Ai mei le mai fierb si cate jumatate de zi, mai ales daca avem invitati la masa. Inainte cu aproximativ 15 minute de a inchide focul, adaugati 150-200 ml de bors de tărâţe, daca varza este dulce, iar daca este murata, nu mai aveti nevoie de adaosul de bors. Dupa aceea lasati sa fiarba fara capac, ca sa scada bine apa din mancare.

Cand considerati ca sunt gata - in orice caz, gata sunt cand orezul este perfect fiert - le puteti servi aburinde si cu doi stropi de smantana pe deasupra. Bune sunt cu mamaliguta calda si cu un pahar de vin alb, demisec, rece, care abureste paharul in care este turnat.

Pofta buna! :)

8 comentarii:

  1. Foarte frumos, felicitari taticului, sper ca si tu le mananci caci sunt grozav de bune !
    Acum ca le vad as manca si eu vreo 5 :P , cu smantana si paine ca mie asa imi plac.

    Mult spor in continuare la treaba Oana si succes si multa sanatate taticului care vad ca trebaluieste de zor !Alina.

    RăspundețiȘtergere
  2. De mult nu am mai mancat niste sarmale!!Bun,bun...numai la gandul lor salivez :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Alina, si mie tot cu paine imi plac, nu prea sunt fan mamaliguta :) Le mananc si eu, dar nu cu acelasi spor ca taica'meu :DD

    Fantezie, bun venit pe blogul meu. Ai dreptate, sarmalele te fac sa salivezi doar cat te gandesti la ele.

    RăspundețiȘtergere
  4. P.S. Alina, multumesc de urare, da, inca trebaluieste, bine ca e destul de sanatos sa mai poata face treaba cat sunt eu la serviciu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Umplutura pentru sarmale fac un cazau daca este nevoie,dar nu-mi place absolut deloc la invelit.Cand traia draga mea soacra o chemam sa mi le inveleasca,acum mananc doar de la mami meu.Servesc una de la tine.Pupicei multi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vino de ia mai multe, Dia :)) Noroc ca eu nu sunt maritata, ca daca voia sarmale... aia eram !! :DD

    RăspundețiȘtergere
  7. Este pentru prima data cand fac sarmale, am luat reteta de aici si au iesit delicioase! :*

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).