miercuri, 26 octombrie 2011

Tocanita de pui cu cartofi

De obicei nu postez o reteta imediat ce o fac. Insa de data asta chiar am uitat de cateva retete, facute asta vara, prin folderul meu cu imagini "alimentaristice".

Aceasta este o reteta clasica, preferata mamei mele in ceea ce priveste cartoful. Nici eu nu ma dau inapoi de la a o degusta, dar daca e sa fie cartofi, ii prefer prajiti.

Pentru tocanita de obicei pregatim carne de pui, cca 500 g sau mai mult, 4-5 cartofi mari, 2 cepe, condimente, marar si patrunjel verde, sare, piper, ulei, 2 linguri de bulion, una-doua frunze de dafin.

Carnea poate fi piept sau pulpe dezosate, si orice alte bucati, de preferinta fara oase. Se curata, se spala, se taie in bucati mai mici si se pune deoparte, pentru moment. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, apoi se pune la inabusit intr-o oala (noi folosim una de tuci) cu ulei. Cand este translucida, se pun si bucatile de carne doar cat sa se rumeneasca putin, apoi se adauga un pahar sau doua de apa, sa cuprinda carnea, se adauga condimente si un praf, doua, de sare, si se lasa la fiert pe foc mic cu capacul pus.

Intre timp se pregatesc cartofii, care se spala, se decojesc apoi se taie sferturi sau in bucati si mai mici, si se lasa in apa pana cand se folosesc, ca sa nu se oxideze.

Cand carnea este aproape gata, adica e moale deja, se dilueaza intr-o cana doua linguri de bulion cu 2-3 linguri de zeama din mancare apoi se toarna acest amestec peste carnea din oala si se amesteca bine.

Dupa inca 5 minute de fierbere se pun cartofii, si se lasa sa fiarba totul si sa mai scada, minim un sfert de ora.

La urma se mai potriveste de sare, se adauga piperul si foile de dafin, verdeata tocata marunt, apoi se inchide focul de la aragaz.

Se serveste calda, cu salata de sezon sau cu muraturi, daca faceti aceasta tocanita, iarna.

Pofta buna! :)


4 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).