sâmbătă, 29 octombrie 2011

Mazare cu carne

De obicei o facem cu pulpe de pasare. E drept, mai demult o faceam si cu carne de vita sau de porc, dar de la o vreme incoace, carnea de vita sau porc se afla rareori in meniu.

Am folosit asa: mazare la conserva, 1,2 kg (o conserva de 800 si una de 400), o punga de pulpe de pui (erau 5 pulpe), un morcov potrivit de mare, 3 cepe mărişoare, 2 linguri de bulion, o lingura de faina, sare piper, alte condimente potrivite pentru carnea de pui, apa, ulei, patrunjel verde.

Mai intai am spalat pulpele de pui, le-am zvantat si le-am condimentat. Au ramas intr-un castronel pana cand am curatat si taiat ceapa marunt, ca sa intre aromele in carne. Dupa aceea am pus pulpele la calit in ulei, pe foc moale, in cratiţa. Dupa ce a prins o crusta subtire, am adaugat ceapa si am pus capacul pe cratita.

Intre timp am curatat morcovul, l-am spalat si l-am dat prin razatoare. In mod normal in mancarea de mazare se pune o lingurita de zahar, ca sa fie dulce, dar eu m-am gandit ca este mai bine sa pun morcov, pentru ca as obtine aceeasi dulceata ca si cu zahar. Asa ca am amestecat si morcovul ras prin ceapa si carne, iar cand legumele au fost usor inmuiate am adaugat mazarea apoi am pus apa cat sa cuprinda toata mancarea si am lasat sa fiarba la foc mic. Din cand in cand am amestecat.

Dupa cca o ora de fiert, am facut un sos alb (un roux, cum se numeste el) din ulei si faina, si l-am stins cu bulionul diluat in jumatate de pahar de apa.Acest sos l-am turnat in mancare si am mai lasat sa fiarba inca 5 minute.

Apoi am potrivit de sare si piper si am inchis focul de la aragaz, dupa care am presarat patrunjelul tocat peste mancare si am lasat sa se racoreasca lent.

Am servit cald. Mie mi-a placut foarte mult gustul dat de morcov si voi mai repeta experienta :p  domnul D. a infulecat plescaind cu pofta vreo doua portii, iar pana seara abia mai ramasese o lingura de mazare cu sos si un ciocanel dintr-o pulpa intreaga, din care a apucat sa guste si maica'mea. E musai sa repet figura, dar vorba mamei mele, mazare la conserva nu mai cumpar ever - nu am nimic cu ea, ci cu conserva care mi-a betegit degetul :)) - ci o sa caut la borcan.

Pofta buna! :)


6 comentarii:

  1. Multumesc, Aziz, o saptamana excelenta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. hai ca iar mi-e pofta de mazare! asta e o mancare pe care as manca-o oricand si in orice cantitati :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu, Zazule, mazare si fasole verde, anywhere, anytime :)

    O saptamana faina!

    RăspundețiȘtergere
  4. merge si mazare congelata....am incercat de multe ori si e delicioasa

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa este, Mihaela, e foarte buna si aceea congelata, dar pt ca eu vin doar saptamanal acasa la ai mei, prefer sa cumpar la borcan sau la conserva si sa o pastrez la boxa pana o gatesc. Ai mei sunt batrani si nu mai pot face ei cumparaturile, zilnic sau aproape zilnic, asa ca alta data.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).