marți, 23 august 2011

Dulceata de piersici

Cu cateva zile inainte sa plec in vacanta am facut aceasta dulceata de piersici care s-a vrut a fi gem, dar care a iesit dulceata.

Am folosit asa: 5 kg de piersici cu tot cu samburi, foarte bine coapte, 2 kg de zahar, 800 ml apa, o lamaie.

Zaharul l-am pus la topit cu apa intr-un ibric mare (in 2 sarje, ca nu mi-a incaput din prima).

Piersicile le-am spalat, apoi le-am taiat in jumatati si le-am scos samburii.

Le-am pus la fiert impreuna cu zaharul topit si am continuat fierberea si am invartit cu lingura din cand in cand pana a scazut foarte mult.


Intre timp am scos spuma care s-a format, iar cu ajutorul unei furculite si al lingurii din lemn am "pescuit" aproape toate cojile si le-am pus pe o farfurie. Pana la urma a rezultat o movilita destul de mare de coji :)


Cand am facut poza de mai sus abia scosesem cam jumatate din cojile de piersica.

Dupa ce apa a scazut si am facut testul cu picatura de dulceata (racita, pusa intr-un pahar cu apa rece si nu s-a desfacut in apa), am considerat dulceata fiarta si am inchis focul de la aragaz. A durat cam 2 ore de la primul clocot, dar timpul de fierbere depinde si de cata apa lasa fructele si de cat de bine legata vreti sa fie dulceata. Mie mi-a iesit foarte consistenta si cu bucati mari de piersica prin ea.
Am taiat cateva felii de lamaie, le-am portionat in sferturi si le-am incorporat in dulceata.

Apoi am pus totul la borcane spalate bine si uscate perfect, lasand borcanele neacoperite pana cand s-a format o crusta deasupra. Dupa aceea le-am capsat, le-am etichetat si le-am dus la boxa.

Mi-au iesit 8 borcane si un sfert.
Asa arata. Pofta buna! :)  si la multi ani blogul meu drag!

4 comentarii:

  1. ce aromata trebuie sa fie! la multi ani blogului tau!

    RăspundețiȘtergere
  2. Zazule, asa e, foarte aromata a iesit! Multumesc de urare, o zi senina iti urez! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Oana, felicitari pentru postare si multumiri pentru clipele de relaxare pe care mi le-ai oferit citindu-te. ai un stil aparte, foarte usor, parca ai povesti langa mine. Sanatate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru cuvintele frumoase la adresa postarilor mele. Ma bucur ca ti-am putut oferi clipe de relaxare culinara, si virtual vorbind, poate ca intr-adevar sunt langa cititorii mei :) O seara frumoasa iti doresc!

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).