vineri, 29 iulie 2011

Supa alsaciana (de post)

Este un fel de mancare traditional in sudul Frantei, iar reteta facuta de mine se pare ca e una mai veche, in prezent, supa alsaciana continand si carnati prajit sau sunca rumenita. Dar varianta de demult este vegetariana, din cate am gasit eu pe acest blog.

Eu am facut asa: o ceapa de marime medie, 2-3 cartofi, o mana de ciuperci, o rosie, o bucata de ardei verde, sare, piper, patrunjel verde, un varf de cutit de dafin maruntit, un morcov mic.

Legumele se spala si se curata de coaja, daca trebuie, apoi: ceapa, (ar trebui verde) se taie julien. Cartofii se taie sferturi apoi pe jumatate fiecare felie. Ciupercile se taie felii subtiri. Rosia si ardeiul se taie cubulete, morcovul se da prin razatoarea mica.

Se pune ulei - de masline, daca aveti si daca va place gustul lui la mancare - intr-o tigaie si se trage mai intai ceapa impreuna cu cateva fire de dafin, pana devine translucida, apoi se rumenesc putin si cartofii, ciupercile si morcovul. Doar cat sa capete putina culoare, nu trebuie sa le prajiti de-a dreptul.

Dupa aceea se pun intr-o oala cu 1,5-2 l de apa sa fiarba pe foc mediu cca 30 de minute. Dupa un sfert de ora se adauga rosia si ardeiul. Se potriveste de sare si piper. La urma se pune patrunjelul tocat si se inchide focul.

Cine doreste, poate pune bors, sau poate acri aceasta supa cu orice altceva obisnuieste, transformand-o in ciorba.
Se serveste cu patrunjel proaspat, tocat, pus direct in farfurie.

Pofta buna! :)

2 comentarii:

  1. Arata excelent!Cred ca ar fi buna si cu ceva bors,desigur!o zi buna,Oana!

    RăspundețiȘtergere
  2. Teo, multumesc pentru vizita si apreciere. O sa fac reteta asta si cu bors si cu sunca intr-o zi. Supa mi-a placut, mie, care nu prea mananc supa :p

    Weekend placut iti doresc!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).