sâmbătă, 30 iulie 2011

Gem de caise


La 1 kg de caise fara samburi se pune cca 750 g de zahar si doua sau trei pahare mari de apa (cca 700ml), zeama de la o jumatate de lamaie.

Caisele se spala bine si li se scot samburii apoi se dau printr-o masina de tocat carne special pastrata pentru gemuri de fructe cu pulpa mai tare. Intre timp, apa si zaharul se pun intr-un vas larg (o tigaie sau un lighenas) pe foc moderat sa se lege siropul.

Dupa ce tot zaharul este topit, se pune in lighenas piureul de caise si se lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand pana cand scade la consistenta dorita, dar minim 30 de minute de la primul clocot. Este mai bine ca gemul sa fie consistent si nu foarte moale, pentru ca daca pastreaza mai multa apa in el, poate mucegai dupa cateva saptamani de depozitare.

La urma se adauga zeama de lamaie, se mai lasa sa dea cateva clocote apoi se inchide focul de la aragaz.

Se lasa gemul sa se mai racoreasca apoi se pune in borcane sterilizate si se lasa descoperite pana cand se face o pojghita subtire deasupra. Dupa aceea se pot capsa ori lega cu celofan, depozitandu-le la camara sau la boxa, intr-un loc racoros si uscat.


6 comentarii:

  1. Trebuie sa mai fac si eu o sarja micuta ca tare lenesa am fost vara asta!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa fac si eu.Tot vad la fete. P.S.Am deschis si eu blog si te rog daca vrei sa mi te alaturi si sa ma urmaresti.S-au mai alaturat si altii.Doresc si eu sa-mi fac prieteni si vizitatori care sa comenteze ce vad si daca le place.Sper sa reusesc.Multumesc mult.O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot eu sunt.Scuze,dar am uitat sa las adresa.DiaMar-bucataria galbena diamar99blogspot.com.Inca o data multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Teo - si eu tot o sarja micuta, ca sa am de unele tarte si de clatite, cateodata :p

    DiaMar, bun venit in blogosfera si multumesc de voturi, te-am gasit in lista sustinatorilor mei :)

    Te-am adaugat pe lista mea de bloguri pe care le urmaresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Exquisita mermelada te ha quedado muy buena y lindo color,abrazos grandes.

    RăspundețiȘtergere
  6. Muchas gracias, Rosita, su opinión significa mucho para mí! Buen fin de semana!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).