vineri, 3 iunie 2011

Placinta cu fructe

Noi asa o numim si asa o avem in caietul cel vechi de retete, de la bunica mea, dar nu cred ca este o reteta foarte veche, totusi de vreo 30 de ani o facem adeseori la desert, mai ales cu visine. Acum am facut-o cu capsuni :D

Asadar: 2 oua mari sau 3 mijlocii se mixeaza intregi cu 250 g zahar (eu am pus cam 150, adica 5-6 linguri) pana cand compozitia devine albicioasa si consistenta. Adica vreo cateva minute bune. Se adauga 125 ml lapte si 125 ml ulei (eu am schimbat raportul si am pus mai putin ulei, dar mai mult lapte, asa incat in final sa rezulte 250 ml de lichid), coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de vanilie, zahar vanilat, iar la urma 10-12 linguri de faina amestecate cu praf de copt (1 pliculet).

Praful de copt pe vremea aceea trebuia stins cu lamaie sau in lapte, pentru ca altfel dadea un gust neplacut aluatului, dar acum eu nu-l mai sting, ci il amestec cu faina.
Rezulta un aluat fluid care se pune in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt.

Fructele se spala si se taie jumatati sau sferturi, depinde ce fructe aveti, ori se scot samburii daca e cazul, si se rasfira peste aluat.
Se da la cuptorul incalzit in prealabil, timp de cca 30 min la foc potrivit (180 de grade). Se face testul cu scobitoarea si dupa ce se scoate din cuptor se lasa la racit in tava.

Rece, se desprinde cu grija de pe hartia de copt, se pudreaza si se portioneaza. O puteti taia si cand este calda daca doriti, dar o pudrati doar cand se raceste.

Pentru musafiri am ornat si cu cate un mot de frisca
si cu cate o felie de capsuna taiata vertical, asa ca sa aiba forma de inimioara :)

Pofta buna! :)
Si reteta:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).