marți, 7 iunie 2011

Miel la tava

De la masa de Paste va ramasesem datoare cu friptura de miel la tava. Si cu inca alte doua retete, dar vor veni si ele :)


Carnea de miel pe care o folositi pentru friptura se curata bine de grasimea in exces, daca este, apoi se pune la baiţ pentru 24 de ore sau chiar 2 zile. Amestecul pentru baiţ este facut din otet, apa si vin in parti egale, sau doar otet si vin, depinde cum preferati, la care se adauga, Delikat, piper, foi de dafin, cimbru, si orice alte condimente va mai plac.

Vasul se tine acoperit si din cand in cand se mai invart bucatile de carne pe o parte si pe cealalta, in asa fel incat zeama bine condimentata si aromata sa patrunda peste tot.
Cand vreti sa faceti friptura, luati intr-o alta tava bucatile de carne scurse de zeama
si mai de aproape aceasta imagine:

si mai dati un praf de piper si unul de sare, adaugati putin ulei, o cana de apa si un pahar mic de vin, eventual niste ceapa taiata marunt si usturoi pisat si acoperiti tava cu folie. O lasati la cuptor la foc mai curand moderat aproximativ 2 ore. Ultimul sfert de ora lasati tava descoperita pentru ca friptura sa se rumeneasca frumos pe deasupra.
Tava aceasta este facuta acum cateva zile:

Apoi serviti cu orice garnitura doriti si cu muraturi sau salata de sezon.

In poza, la masa de Paste, alaturi de cartofi prajiti in untura (scuze celor care nu suporta sa vada grasimea, dar'mi-te s-o mai si manance - si eu sunt in clubul asta! - stiind ca e atat untura pe masa, nici nu m-am atins de platou, iar cand mi-am adus aminte sa fac pozele, mancarea se racise deja. Insa asa cum eu nu suport grasimea, altii se dau in vant dupa ea :)

In poza urmatoare, o portie de acum cateva zile, alaturi de cartofi noi. Am constatat ca e o friptura foarte buna, eu nefiind aproape deloc consumatoare de carne de miel.

Pofta buna! :)

6 comentarii:

  1. vai vai ce apetisant arata totul...fff frumos arata! mi s-a facut foame!

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti prea amabila, Alina :) nu ma pricep eu sa la fac sa arate apetisant; din punctul meu de vedere important este gustul nu aspectul mancarii, asa cum la un om caut sufletul si omenia, nu "ambalajul".

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu mare drag te invit sa raspunzi provocarii Dulce Romanie pe care o gazduiesc luna aceasta pe blogul meu. Ingredientele propuse sunt menta si ciresele.. Poate iti face vreun ingredient cu ochiul si ne vei bucura prezenta cu o reteta sau doua dupa plac ;) Multumesc anticipat. O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru invitatie, imi face placere s-o onorez :)

    Oana

    RăspundețiȘtergere
  5. Ba nuuuuu, arata super, dar sa stiti ca mie personal imi place mancarea cu grasime, si cand eram mica imi ungeam pe paine (si acuma) restul de grasime de la fripturi din tava,imi place mai mult ca si mancarea in sine.
    Pozele arata toate foarte apetisant!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am avut o problema cu grasimea din macare de cand ma stiu :) Trecea juma' de ora pana mancam o felie de salam obisnuit, pt ca stateam sa scot bucatile de grasime cu varfurile furculitei......

    Dar imi place dupa ce fac oua-ochiuri sa inmoi putin miez de paine in uleiul acela fierbinte si sa-l savurez.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).