luni, 23 mai 2011

Rulada cu capsune


De onomastica tatalui meu, Constantin, am facut doua deserturi oarecum asemanatoare. Primul dintre ele a fost o rulada cu crema de capsune.

Am folosit:
- pentru rulada: 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 2 linguri de ulei, o lingurita de praf de copt, 1 pliculet de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, o fiola de esenta de vanilie.
- pentru crema si decor: 1 pachet de unt, 200 ml smantana Muller, 200 ml frisca lichida Meggle, 8+5 capsune mari, 2+2 linguri de zahar pudra, 1/2 plic cu crema de capsune dr. Oetker, 100 ml apa.
- pentru sirop: 200 ml apa, 5 linguri pline de zahar, o jumatate de fiola de esenta de vanilie.

Mai intai am dat foc la cuptor. Apoi am facut un aluat de pandispan din ingredientele de mai sus, cu albusurile mixate spuma, adaugat zaharul, mixat din nou, adaugate galbenusurile, apoi uleiul, aromele si la urma faina amestecata cu praful de copt mixata la viteza 1. A rezultat un aluat moale pe care l-am pus in tava (30/40 cm) tapetata cu hartie de copt, timp de aproximativ 30 de minute la foc potrivit.


Am facut testul cu scobitoarea si cand a fost gata am scos tava lasand sa se raceasca blatul in tava.
Intre timp am facut crema: am mixat cateva minute untul la temperatura camerei apoi l-am amestecat cu 2 linguri de zahar pudra.


In alt vas am mixat frisca lichida cu smantana timp de 1-2 minute, apoi am adaugat celelalte 2 linguri de zahar vanilat si jumatate din continutul plicului cu crema de capsune dr. Oetker (in special pentru aroma, capsunele mele nefiind nici prea dulci si nici foarte aromate), si 100 ml apa, si am continuat sa mixez inca 1-2 minute pana la omogenizarea completa a ingredientelor.


Am scos cca o treime din frisca si am pus-o deoparte. Restul de frisca am incorporat-o in unt apoi am zdrobit 8 capsune cu furculita pana cand s-au maruntit bine, si le-am incorporat in crema.


Am pus pe foc ibricul cu apa si zaharul pentru sirop. Dupa ce a fiert si zaharul s-a dizolvat complet, am dat deoparte si am adaugat esenta de vanilie numai dupa ce s-a mai racorit siropul. Cald, am pensulat blatul ruladei, dupa ce am scos hartia de copt, pana cand am considerat ca e potrivit de insiropat.


Am pus pe blat crema si am rulat.
 

Cu frisca pusa deoparte si cu 5 capsune taiate sferturi am facut un ornament pe deasupra ruladei. Am lasat cateva ore la frigider apoi am servit. 
 


Pofta buna! :)



2 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).