duminică, 10 aprilie 2011

Tort cu ciocolata si ness

Din meniul aniversar al tatalui meu una dintre piesele de rezistenta a fost tortul. L-am facut cu o crema de ciocolata si una de ness.


Pentru blat, forma cu diametrul de 28cm: 10 oua, 10 linguri de zahar, zahar vanilat, 2 lingurite de praf de copt, 8 linguri faina, o lingura cacao, 5-6 linguri de ulei, 2 linguri de rom.
Pentru crema de ciocolata: 1 pachet de unt/margarina, 150 g ciocolata minim 55% cacao, 50 g ciocolata rasa, 2 linguri de stafide macerate in alcool, 3 linguri de lapte, 2 linguri pline cu frisca.
Pentru crema de ness: un pachet de unt/margarina, 4 lingurite de ness, 2 lingurite de apa, o lingura de zahar tos, 2 linguri de zahar pudra vanilat, 2 linguri de frisca.
Pentru sirop: 500 ml apa, 250 ml zahar, 4-5 linguri de rom sau whisky.
Pentru glazura: 200 g ciocolata minim 75% cacao, 50 g unt, 3-4 linguri de lapte.
Pentru decor: 2 linguri de frisca amestecata cu putina ciocolata topita si inca 2 linguri de frisca amestecata cu putin ness concentrat. "Creioane" de scris pe tort de la Dr. Oetker.

Metoda:
Blatul l-am facut ca pe un pandispan: albusurile se bat spuma cu zaharul si zaharul vanilat, apoi se adauga galbenusurile pe rand,dupa care se incorporeaza uleiul si romul - bautura sau esenta, cum preferati. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaoa si se adauga treptat la compozitie. Rezulta un aluat moale care se pune in forma de tort tapetata cu hartie de copt, la foc potrivit (180 de grade) in cuptorul preincalzit aproximativ 40 de minute. Se incearca cu scobitoarea si cand este gata se lasa la racit in forma.


Intre timp se fac cremele.
Crema de ciocolata: se topeste la bain marie ciocolata rupta bucatele impreuna cu putin unt, cam 50 g, si cu lapte. Dupa ce este topita se inchide focul, dar ibricul poate fi lasat in vasul cu apa fierbite pana mixati restul de unt, care trebuie sa fie moale, la temperatura camerei. Cand untul mixat are aspectul unei creme se incorporeaza frisca - atentie! cu lingura, nu la mixer! - apoi se toarna usor, cate putin, din ciocolata topita, amestecand tot cu lingura in acelasi sens, ca la maioneza, sa nu se taie crema. Se pune vasul cu crema in apa rece sa se intareasca.
Dupa aceea se pot incorpora stafidele si la urma ciocolata rasa.

Crema de ness: untul moale, la temperatura camerei se mixeaza spuma impreuna cu zaharul pudra. Mixerul se lasa deoparte apoi se incorporeaza frisca, amestecand cu o lingura. Nessul se topeste in apa fierbite si se adauga zaharul, amestecand pana se dizolva complet. Nessul topit nu trebuie sa arate ca o crema, ci sa fie un lichid consistent. Acesta se adauga cate putin in crema de unt, amestecand cu lingura in acelasi sens ca sa nu se taie. Daca a fost prea mult ness, lichidul in surplus se va alege deoparte. In acest moment incetati amestecarea, daca vedeti cafeaua lichida ca se separa. Nu este nevoie sa se incorporeze tot ness-ul ci numai atat cat permite crema de unt.

Se scoate hartia de pe blatul racit si se taie blatul in 3 parti egale, pe orizontala, cu un cutit lung si subtire. Primul blat se aseaza pe platou sau pe fundul formei in care a fost copt. Se insiropeaza cu 1/3 din siropul facut din apa si zahar fierte pana la dizolvarea completa a zaharului, la care se adauga rom sau orice alcool aromat, dar numai dupa ce se ia de pe foc si se mai racoreste, pentru ca daca puneti alcoolul cand siropul este inca foarte fierbinte, aroma alcoolizata dispare imediat. Se acopera blatul 1 cu crema de ciocolata.

Se pune peste crema al doilea blat, se insiropeaza bine, apoi se acopera cu crema de ness. In acest moment eu am pus cercul lateral al formei la locul lui, ca sa se uniformizeze partea laterala a tortului si l-am lasat asa pana a doua zi dupa ce am decorat pe deasupra.

La urma se pune si al treilea blat care se insiropeaza. Deasupra acestuia se toarna cam 3/4 din glazura, facuta din ciocolata, unt si lapte topite la bain marie. Se niveleaza cu o spatula sau un cutit lat.

Mie imi place ca glazura sa fie in strat gros de aceea pun atat de multa ciocolata. Ciocolata ramasa in ibric am folosit-o a doua zi dimineata pentru a unge si partea laterala a tortului.
 
Dupa aceea am pus tortul la rece pe balcon. Dimineata am scris pe tort cu "creion" Dr. Oetker (dar cine doreste poate folosi pentru scris putina crema pusa intr-o seringa de unica folosinta), apoi am ornat cu 2 linguri de frisca amestecata cu putina ciocolata topita, si alte 2 linguri de frisca amestecata cu foarte putin ness, pentru a fi in ton cu cele doua creme.
Am introdus lama unui cutit intre cercul metalic si tort si am dezlipit astfel de jur imprejur tortul, de peretele de metal al formei, pe care l-am indepartat cu atentie.
Dupa aceea am uns partea laterala a tortului cu glazura ramasa (pe care am topit-o din nou la bain marie, fireste). Am lasat iarasi tortul la rece pana la servirea acestuia.

Sectiune:
Felie:


Pofta buna! :)

10 comentarii:

  1. Delicios ! Nu se poate sa rezisti unei asemenea tentatii !

    RăspundețiȘtergere
  2. vai arata grozav!grozav!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca va place, si intr-adevar, a iesit foarte gustos, nici eu nu ma asteptam! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. super,la multi ani tatalui tau !rica

    RăspundețiȘtergere
  5. Grozav arata tortul tau !Cred ca este tare gustos !Esti tare harnicuta , te admir din umbra ! Pupici de la Tulcea Doly!

    RăspundețiȘtergere
  6. Rica, Doly, multumesc din suflet, poftiti la tort! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. La mulţi ani tatălui şi cât mai multe aniversări cu sănătate şi persoane dragi alături. Totul arată delicios! Deja mi s-a făcut pofta! Pupici, AG

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc, Lexy, sa dea Dumnezeu sa fie sanatos atat cat se poate. La varsta asta bine ca e cu toate mintile acasa si ca inca umbla (de fapt merge cu bicicleta !! ) si face piata si trebaluieste prin casa. E mare lucru, sa stii!

    Pupici dulci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. as vrea sa te intreb, nu sunt sigura, in cremele de ness si ciocolata doar atat de putin zahar? in cea de ciocolata vad cu nu ai pus deloc. multumesc frumos

      Ștergere
    2. Oana, lingurile mele sunt de pe vremea lui Pazvante, adica sunt mari. O lingură plina cu zahar are vreo 42-43 de grame. Pe cantarite. Deci cele 3 linguri = peste 100 grame.

      Intr-adevar, in crema de ciocolata nu mai pun zahar, ca e ciocolata dulce deja. Plus ca la un tort mai pui si sirop, si ala cu 3-400 g zahar.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).