joi, 14 aprilie 2011

Prajitura diplomat de post

Am facut-o de ziua tatalui meu, si a fost foarte apreciata in primul rand pentru ca avea miere si foarte putin zahar, la masa fiind vreo 3 persoane cu probleme ale glicemiei.

Prajitura diplomat de post

Asadar pentru o tava de aragaz mare, normala, am folosit la blat: o cana (200 ml) de apa, 1/2 cana de ulei, 2 cani de faina, 1/2 cana de zahar, 6 linguri pline de miere, o lingurita de cacao pentru culoare, un pliculet mic de praf de copt.

Toppingul este facut dintr-un strat gros frisca vegetala batuta si amestecata cu bucatele de kiwi, ananas si mandarina. Frisca a fost o cutie de crema Meggle de 0,5 l.

Glazura: 100 ml apa, 100 ml suc de ananas, 2 plicuri de gelatina vegetala (in final am avut 2 tavi de prajitura, pentru o singura tava injumatatiti cantitatile de la glazura). Daca nu gasiti acest tip de gelatina, fierbeti putin ananas cu zahar, cateva linguri, si cu apa+suc pana cand devine ca un sirop care se intareste cand se raceste.

Blatul: se amesteca toate ingredientele pana se obtine o compozitie omogena si fluida. Se pune in tava tapetata cu hartie de copt aprox. 30 de minute la cuptorul preincalzit, la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea sa vedeti cand este gata.

Prajitura diplomat de post
Dupa ce se raceste se scoate hartia de copt si blatul se pune inapoi in tava.
In timp ce se coace aluatul, se bate frisca si la urma se amesteca usor cu bucatelele de fructe bine scurse. Pentru un gust acrisor se poate ingloba in frisca zeama de la o jumatate de lamaie.

Crema de frisca si fructe se aseaza peste blat in strat gros si se niveleaza cu o spatula sau un cutit lat.
Pentru ca mie mi-a crescut foarte mult aluatul in cuptor, am taiat blatul in doua pe orizontala si am facut doua tavi cu diplomat :)

Prajitura diplomat de post
Glazura am facut-o cu apa amestecata cu suc de ananas de la conserva si gelatina muiata in lichidul rece apoi dizolvata la bain marie, exact dupa indicatiile de pe plic. Dupa ce s-a dizolvat gelatina am adaugat 2 lingurite de zahar in ea, apoi cand era inca lichida, am acoperit cu glazura toata suprafata prajiturii. Am dat cateva ore la rece inainte de a servi.
Dar daca nu mai gasiti gelatina vegetala, puteti fierbe apa, sucul de ananas, un rondel sau doua de ananas si cateva linguri de zahar pana obtineti un sirop gros, care se va intari la racire. Este un procedeu asemanator dulcetii.

Prajitura diplomat de post

La masa am portionat si am servit. Am ramas placut surprinsa cand am vazut ca surplusul de suc atat din glazura cat si din frisca a intrat in blat adaugand un plus de savoare prajiturii.
Prajitura diplomat de post


Pofta buna! :)


Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!




13 comentarii:

  1. Oana draga , tare pofta mi-ai facut ! Ma corupi sa prajituresc ceva cu frisca , ceia ce nu am facut demultisor . Mi-ai dat o idee cu fructele incorporate in frisca . Multumesc !
    Cu drag Doly

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Ma bucur ca-ti place si ca ti-am dat idei noi. Sa stii ca a iesit o prajitura foarte buna. Eu m-am bucurat mai ales pt ca de ziua mea am vrut sa fac un diplomat clasic si cu toate cele 4 pliculete de gelatina nu mi-a iesit nimic :(( Presupun ca din cauza laptelui nu s-a inchegat deloc. De aceea o sa ma feresc pe viitor sa fac crema diplomat/kremschnitt cu lapte.

    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa stii ca abia astept s-o prepar sambata! Sper sa gasesc crema aia Meggle...
    Iti povestesc dupa... ce mi-a iesit mie! Pupiciiii

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristina, si eu sunt curioasa cum o sa-ti placa :) Este vorba despre frisca lichida Meggle, dar pe cutie scrie Creme Meggle. Poti s-o faci si cu Hulala, sau cu orice alta frisca lichida vegetala, dar ideea este sa fie groasa, ca altfel se inmoaie de tot cand pui fructele. Eu de cand am dat de Meggle si am vazut ce bine iese, nu mai cumpar de la alt producator.

    Succes! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am rezolvat-o! Delicioasaaaaa ....mai ales ca-i de post si ff apreciata! Nu ma asteptam sa-mi iasa, mai ales ca-s putin pe langa in ale gatitului... Multumesccc!
    Am gasit crema la Plus!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur ca ti-a iesit, felicitari, de fapt nici nu este greu de facut. si eu eram paralela cu gatitul pana cand mi-am facut blog culinar... :D bucuria lui taica'meu acum, abia asteapta sa gatesc eu, ca un copil mic :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Dragele mele, prajitura nu poate fi de post intrucat gelatina este de origine animala (se obtine din oase, cartilaje, etc.). Deci, aveti grija la retetele pe care le postati deoarece ingredientele sunt foarte importante, iar cine nu stie va crede pe cuvant si crede ca a invatat un lucru nou, cu cel mai mare entuziasm posibil !
    Cu drag, Maria.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc, Maria, nu m-am gandit la provenienta gelatinei niciodata. Bineinteles ca se poate renunta la ea, nu este obligatoriu ca prajitura sa aiba glazura.

    RăspundețiȘtergere
  9. P.S. Inseamna ca nici prajiturile de post facute in casa, cu gem din comert - care contine gelatina - nu sunt de post :))) Hihi :D

    RăspundețiȘtergere
  10. misto prajitura asta Oana, si da,se poate renunta usor la gelatina aia.
    arata bine bine si este foarte eleganta asa simpla !

    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc pt vizita, Alina si ma bucur ca-ti place diplomatul meu de post :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna fetele, arata f bine si cred ca e mai usoara ( la gust) decit alte retete...pt decor putem pudra cu scortisoara sau bucatele de nuci/migdale

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Maya, da e o prajitura usoara si nu e greu de facut, chiar daca par multi pasi de executat :) decorul il face fiecare cum doreste, fireste! Multumesc pentru vizita!

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).