marți, 26 aprilie 2011

Prajitura cu lamaie si iaurt


Asadar, ultima prajitura din concursul Unirea, 100 de secrete dulci.
Ingrediente: 3 oua, 2 pachete de unt sau 400 g margarina, 2  cani de zahar (cana de 200 ml), 2 si 1/2 cani de faina, zahar vanilar, rom, 2 lamai obisnuite si 2 lamai lime (sau o portocala), o cana de iaurt, un praf de sare, 500 g rahat, cateva capsuni pentru decor.

Blatul: Cantitatile sunt pentru o tava de 30/40 cm. Se da foc la cuptor, se tapeteaza tava cu hartie de copt. 200 g de margarina sau unt (1 pachet) la temperatura camerei se mixeaza la viteza medie pana devine spumos.

Se adauga o cana si 1/2 de zahar si un pliculet de zahar vanilat si se continua mixarea pana se albeste compozitia,

apoi se pun 3 oua, pe rand, coaja rasa de la toate 4 lamaile si sucul de la una din lamaile galbene,

iaurtul, esenta de rom.

Se da mixerul la viteza 1 si se adauga faina, praful de copt, sarea.

Rezulta o compozitie moale care se pune in tava si se da la cuptor timp de aproximativ 30 de minute la foc potrivit.

Se face testul cu scobitoarea. Cand este gata se lasa la racit in tava. Cand este rece, se scoate usor hartia de pe dosul acestui blat, se taie in jumatate pe verticala ca sa rezulte doua blaturi de prajitura care se umplu cu urmatoarea crema: 

Rahatul se da prin masina de tocat carne impreuna cu una dintre lamai curatata de coaja alba si taiata cubulete. Se amesteca apoi cu celalalt pachet de unt sau cu 200 g de margarina pana cand se omogenizeaza,

apoi se freaca (cu lingura, nu cu mixerul!!) impreuna cu jumatatea de cana de zahar ramasa pana cand acesta se topeste complet.

Un blat de prajitura se pune intr-o tava curata si se insiropeaza cu sucul de la o lamaie lime. Se acopera cu jumatate din cantitatea de crema,

iar deasupra se pune al doilea blat, se insiropeaza si acesta cu zeama de la a doua lamaie lime si se acopera cu restul de crema, bine nivelata cu o spatula.

Se decoreaza cu bucati de capsuna si se da la rece cateva ore. Am facut dungi cu cutitul pe unde doream sa portionez ulterior prajitura ca sa pun bucatile de capsuna exact pe mijlocul fiecarei portii.

Dupa aceea se portioneaza si se serveste. Daca nu aveti lamai lime, puteti inlocui cele doua limete cu o portocala.  In ambele cazuri atat lamaile cat si portocala trebuie sa fie bine coapte, cu zeama doar acrisoara, si nu semicrude, pentru ca altfel prajitura iese prea acra.
In imaginea de mai sus, cateva portii pentru prietena mea :p
Pofta buna! :)

4 comentarii:

  1. prajitura arata fenomenal! atata doar ca eu nu folosesc margarina, dar e o alegere pur personala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Zazule, te pup si ma bucur ca iti place prajiturica mea. Am facut-o cu margarina pentru ca asa erau canoanele concursului de la Unirea, si pentru ca era post cand am facut-o. Dar uitasem de cele 3 oua :p :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai, cata rabdare ai, ti-a iesit superba prajitura! Te astept la provocarea "Dulce Romanie" organizata de mine luna aceasta :) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina, nu e greu de facut si nici nu trebuie cine stie ce multa rabdare :) Vin la Dulce Romanie, cum sa nu vin! :p

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).