marți, 8 februarie 2011

Papanasi (anii '60)

Am vrut sa vad si eu daca-mi iese reteta din Retetarul General din 1961. Si a iesit, dar fie'va mila, e prima data cand fac papanasi la viata mea :)  nu dati prea tare :DD

Asadar am folosit pentru 4 portii a cate 3 papanasi de marime medie:  
- 150 g branza de vaci amestecata cu smantana (pentru ca nu mi-a placut consistenta ei, nu din alt motiv), 120 g faina, 1 ou, sare, o lingurita de praf de copt
- pentru sos la o portie: 3 linguri de smantana, una de zahar si una de zahar vanilat, 3-4 lingurite de gem.
- ulei pentru prajit.

Am amestecat ingredientele 

si am facut un aluat moale pe care l-am lasat 10 minute sa se odihneasca. 

Intre timp am facut sosul de smantana cu zahar.

Apoi am incins ulei mai mult intr-o tigaie si am luat cu lingura din compozitie si am prajit papanasii pana s-au rumenit. 

La urma, cand m-am desteptat si eu, am vazut ca daca puneam faina pe maini, puteam modela papanasii, ca sa iasa ceva mai aspectuosi. 

Am scos pe o farfurie 

apoi am pus o portie de 3 bucati, am uns cu sos de smantana 

si cu gem - de caise si de visine - incalzit in prealabil. 

Am savurat cu mare placere pentru ca visam de cateva zile la ei.

Astia ... 

sunt cei comandati la Nefertiti, si care au fost excelenti, dar care suspectez eu acum - stiu ca este incredibil, dar este si prima data in viata mea cand mananc papanasi de casa facuti asa, ca taica'meu care mai face uneori, are o reteta diferita, mai dietetica - deci suspectez acum ca aceia de pe la restaurante sunt un fel de gogosele sau de pandispan, pentru ca niciodata nu au gust de branza si ies mult mai pufosi. 
Ai mei erau cam asa ceva pe dinauntru: 

Aceasta este retea originala, din retetarul meu.

Pofta buna! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).