vineri, 28 ianuarie 2011

Placinta cu mere (2)


Saptamana trecuta am avut o sambata foarte activa: taica'meu voia muschi umplut si friptura de porc si curcan la gratar, eu voiam sos tango, amicul D. a venit si a mancat cam toata friptura, asa ca a trebuit sa dezghet rapid un piept de pui sa-l fac la cuptor cu legume, ca sa aiba ai mei ce manca, si cand sa ma odihnesc si eu un pic, maica'mea a venit cu mareata idee sa-i fac o placinta cu mere. Era deja ora 6 seara, eram in bucatarie de pe la 11, asa ca nu mai conta. Punga de mere rase era dezghetata deja - deci mi se pregatise de mult programul zilei, doar eu aflasem ultima :)) deci...

...mai intai am facut un aluat fraged cu 3 feluri de grasime, asa:

- foaia: cate 100 g de unt/margarina, smantana, ulei, un pliculet de drojdie uscata dr. Oetker, 150 ml lapte, un varf de cutit de bicarbonat, o jumatate de fiola de esenta de rom, si faina cat cuprinde pentru un aluat bun de intins - a intrat cam 550 g. 
- umplutura: 1 kg de mere rase si stoarse bine, o lingurita rasa de scortisoara, 5 linguri de zahar, zahar pudra pentru ornat.
Am amestecat toate ingredientele cu cca 200 g de faina

apoi am mai pus faina pana cand aluatul nu s-a mai lipit de maini si de castron. L-am lasat sa se odihneasca 15-20 de minute.

Dupa aceea am intins foaie din jumatate de coca si am pus foaia in tava neunsa, dupa care am presarat merele. Peste mere am dat un praf de scortisoara si 4-5 linguri de zahar.


Am intins si cea de-a doua foaie pe care am pus-o pe deasupra. Mi-a mai ramas ceva aluat, e drept, sta si acum in congelator si ma gandesc sa-l scot sa fac maine niste fursecuri, ceva, ca tot o sa bucataresc non-stop pana duminica pe la pranz cand vin musafirii. De ce vin musafirii? ;) :)) asa vin ei pe la noi duminica, la sfarsit de ianuarie. (prietenii stiu de ce;) )

Am lasat la cuptor la foc moderat aproximativ 30-35 de minute, pana cand foaia de deasupra era usor rumena si mirosea a placinta cu mere si a scortisoara in toata casa.
Am lasat sa se racoreasca putin in tava, am portionat, am pudrat si am servit seara cu lapte proaspat.
Pofta buna! :)


10 comentarii:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).