miercuri, 8 decembrie 2010

Irish Coffee Cake

Reteta clasata pe locul al treilea la sectiunea desert in concursul Bucataras Premium - Reteta anului 2010.



Prima mea reteta interactiva, ca sa zic asa. Este cadoul meu pentru Carmen (de la furnicuti.blogspot.com), la jocul-poveste "In dar de Craciun" initiat de Boscodina (www.furnicuta-boscodina.com - insa site-ul nu mai exista). Multumesc, Bosco! Carmen are ingrediente preferate ciocolata, stafide, scortisoara.

Carmen, ti-l ofer din toata inima, sper sa-ti placa :) Din punctul meu de vedere este cel mai bun desert facut vreodata de mine.

Asadar:

Blatul: 150 g unt, 125 g zahar, coaja de la o portocala, 3 oua, 200 g faina, o mana de stafide, o lingurita plina de praf de copt, o lingura de ness pudra, o lingurita rasa de scortisoara pudra.

Crema: 125 g unt, 150 g zahar, 50 ml whisky, o mana de stafide, 2 linguri de cacao, o tableta de ciocolata neagra, o lingura de ness pudra, 2 lingurite rase de faina.

Siropul: whisky. (nota: dupa cateva ore alcoolul dispare, si ramane aroma. Daca vreti ca tortul sa fie bine insiropat mai multe zile, adaugati o ceasca de cafea tare in cele cateva linguri bune de whisky cu care insiropati blatul, pentru ca efectul de cafea alcoolizata, adica de Irish Coffee, sa fie si mai accentuat)

Frisca pentru ornament.


In poza sunt mai multe oua pentru ca initial am vrut sa fac alta crema, dar am constatat ca uitasem sa cumpar lapte.

Stafidele, si de la blat si de la crema, se pun la macerat in whisky. 


Untul se freaca cu zaharul.


Se adauga coaja de portocala si ouale pe rand. 


Se adauga praful de copt si faina, scortisoara si ness-ul.


Se incorporeaza stafidele macerate in whisky.


Se pune compozitia intr-o forma unsa cu ulei. Se da la cuptor aproximativ 40 de minute.


Intre timp se face crema. Untul, zaharul, cacaoa si faina se pun pe foc moale impreuna cu whisky-ul. Se amesteca mereu pana cand crema incepe sa se ingroase.


Se ia de pe foc si se continua amestecatul pana se mai raceste, apoi de adauga ness-ul si ciocolata rupta bucatele.


Se amesteca incontinuu pana la omogenizare. Pe masura ce se raceste, crema incepe sa se intareasca. Se adauga stafidele macerate in whisky si se omogenizeaza din nou.


Dupa ce scoateti blatul din cuptor il lasati cca o ora sa se raceasca. Eu l-am lasat in forma de Jena. Dupa aceea se scoate pe o planseta si se taie in trei.
Cum mie mi-a iesit un pic umflat pe mijloc, si cum la locuinta de serviciu nu am farfurii plate pt torturi, am taiat partea mai bombata a blatului si am pus-o pe adancitura farfuriei suport.


Stropiti cele trei blaturi cu whisky din belsug si umpleti cu crema, inclusiv blatul de deasupra.





Apoi ornati cu frisca dupa dorinta si imaginatie.



M-am inspirat mult, mai ales la blat, din aceasta reteta aparuta in revista Dulciuri de Craciun, editia 2006.

4 comentarii:

  1. Da :D din cauza blatului de jos care era mai mic decat celelalte doua :)) si frisca aia Meggle care imi facea tot felul de figuri si se dezumfla de la o secunda la alta, de cand am pus-o pana am facut pozele, s-a lasat de tot, asta e. Alta data o sa-mi fac timp sambata de torturi si o sa fac frisca adevarata, nu de la tub.

    In schimb buchetul de arome este nemaipomenit: cafea, ciocolata, whisky, scortisoara si savoarea stafidelor, pacat ca ecranul nu poate transmite placerea gustului si parfumul atator arome nobile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oana, multumesc foarte mult! Tortul arata suuuuuper, si ideea sa-l insiropezi cu whisky e geniala, cui nu-i place irish coffee? :))
    Revin cu impresii dupa ce il testam si noi :)
    Multumesc inca o data si imi pare rau ca am vazut asa tarziu postul, nu retinusem exact "regulamentul", si azi am avut ceva timp sa-ti fac o vizita :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Carmen ma bucur mult ca-ti place, eu azi - adica deja ieri - am mai facut doua, pe comanda :) Dar primul ramane primul si este cea mai draga dintre "creatiile" mele bucataristice :D

    Eu am trimis reteta Boscodinei, asa cum a cerut. Am vrut sa-ti scriu si tie, dar nu am gasit pe nicaieri nici o adresa de email de-a ta.

    Incearca-l, s-ar putea sa-ti ramana printre favorite :)

    Te pup, multumesc pentru vizita si iti urez Craciun fericit, belsug si la cat mai multe retete pe blog :)

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).