joi, 30 decembrie 2010

Cum aranjam masa ? (2)

Un articol foarte nou, din data de 29 dec. 2011, la aceasta postare:  cum-aranjam-o-masa-festiva-2

Aranjarea paharelor:paharele se aseaza cu gura în sus, in fata farfuriei dupa tacâmurile pentru desert, în numar de maximum 4, în urmatoarea ordine: în fata farfuriei, paharul pentru apa, in dreapta paharului pentru apa, paharul pentru vin rosu, apoi paharul pentru vin alb si dupa aceea paharul pentru aperitiv, care va fi asezat in dreptul vârfului cutitului cel mai îndepartat de farfurie. Paharele pot fi aranjate în linie dreapta, paralele cu marginea mesei sau pot fi aranjate in diagonala, in forma de semicerc, de patrat, etc., în functie de spatiul existent.

Diferite tipuri de pahare aveti mai jos:cel cu picior albastru este cupa de sampanie, cel din mijloc este pahar de cocktail iar cel din margine este pahar de apa sau de suc.


Atat paharele de sampanie cat si cele de cocktail si de lichior se aduc la momentul potrivit, de obicei nu se pun dinainte pe masa.
In poza urmatoare, de la dreapta la stanga: un pahar de tuica, unul de vin si unul de apa. La o masa deosebita paharele trebuie sa fie din acelasi set, daca nu, puneti doar din cele pe care le aveti seturi, si nu pahare diferite.


Decorarea mesei

Masa se acopera cu o faţă de masa alba din damasc sau olanda. Acum se gasesc si fete de masa din materiale mai putin pretentioase, colorate mai viu sau mai discret, dar la o masa festiva mai deosebita, se foloseste cu mult succes acest stil clasic de aranjament. De asemenea servetelele este mai elegant sa fie din panza, nu din hartie.

Pentru fiecare persoana invitata se pune o carte de vizita cu numele acesteia la piciorul unuia dintre pahare sau pe servetul aflat in farfurie. Dar asta este valabil la o nunta, spre exemplu, unde sunt multi invitati.

Daca este destul spatiu, din loc in loc se pun vase mici cu apa si cu petale de flori sau chiar cu flori intregi, cu codita foarte scurta. Buchetele mari este mai bine sa fie evitate, pentru ca mesenii sa se poata vedea intre ei. La masa de Revelion de mare efect sunt cateva vase joase cu lumanari mici care ard, puse pe cateva crengute scurte de brad.

Prezentarea mancarurilor

Aperitivele se aduc pe platouri, frumos aranjate, cu imaginatie si bun gust. Pastele gen salata de icre, de vinete, se aduc in farfurii sau boluri mici rotunde, ori ovale.
Supa sau ciorba se aduce la masa in supiera, cu polonicul in ea. La mesele festive cu multi invitati se aduce fiecarui mesean bolul sau ceasca de supa de la bucatarie.
Pestele se aduce la masa pe un platou oval, racii sau fructele de mare se aduc pe un platou rotund.
Friptura se aduce pe acelasi platou cu garnitura, dar sosul se aduce separat, in sosiera. Salatele si muraturile se aduc in salatiera. O nota de eleganta o au salatierele de sticla.
Tortul se aduce pe platoul special pentru tort, fursecurile se pun intr-o fructiera sau pe un platou rotund, din sticla. Fructele se pun in fructiera si se servesc cu cutitul si cu furculita pentru fructe. Doar la mesele mai intime, unde mesenii se cunosc bine intre ei, se permite sa se foloseasca mana pentru decojirea unui fruct sau pentru servirea lui, sau numai daca nu exista tacamuri speciale pentru fructe la masa.

Servetelele desi pot fi pliate dupa imaginatie, nu este recomandabil sa le manuiti prea mult, pentru ca ele trebuie sa fie foarte curate. Se pliaza o data sau de doua ori si se pun langa sau pe farfurie, ori chiar in paharul pentru apa.


Reguli de buna purtare la masa

- nu se musca direct din paine, ci se rupe cate o bucatica. Nici nu se inmoaie painea in sos, nici cu mana nici cu furculita.
- servetelul se pune pe genunchi, daca credeti ca va veti pata cu mancare, dar in mod normal se foloseste si se lasa langa farfurie, in dreapta, pliat, nu mototolit. Nu se pune sub barbie ca o babetica de copil mic!
- friptura se serveste cu cutitul in mana dreapta si furculita in stanga. Tot acolo unde este furculita, adica in stanga, se afla si bolul cu salata, si se serveste tot cu mana stanga, nu jongland furculita din stanga in dreapta, dupa cum ne vine noua mai la indemana.
- carnea macra se taie cu ajutorul cutitului si al furculitei, carnea tocata din chiftele, sarmale, mici, se portioneaza in bucatele mai mici numai cu furculita.
- pastele se servesc infasurandu-se pe furculita, sau pe furculita sprijinita intr-o lingura.
- supa se mananca fara zgomot si se soarbe tinand lingura cu varful spre gura, nu cu partea laterala. Nu se ia si ultima picatura de supa din bol/farfurie aplecand bolul, ceea ce nu se poate servi, se lasa in farfurie.
- nu se "curata" farfuria de sos cu o bucatica de paine, sosul se pune pe cate o bucatica de friptura sau de garnitura, iar daca ramane in farfurie, se lasa acolo, oricat de gustos ar fi.
- dupa ce ati terminat de mancat, puneti tacamurile paralele in farfurie, si nu incrucisate - acest lucru inseamna ca mai doriti o portie din felul respectiv!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).