sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Tarte cu fructe


Maine, duminica, o sarbatorim pe mama mea, care a ajuns la venerabila varsta de 80 de ani. Azi, eu si taica'meu am bucatarit de zor. Insa cand sunt acasa la parinti, chef este tata, :)) eu sunt doar un umil si vesnic asistent. Cand e vorba de mancare, el face totul asa cum trebuie, iar eu nu ma pricep nici macar sa tai legumele cubulete pentru salata, ca le tai prea mari pentru gustul unora
Am facut salata boeuf, drob de miel, rulada de hribi, cozonaci, paine de casa, am pregatit friptura de curcan si de porc pe maine, ca si fileurile de pangassius care vor fi facute pane, iar dupa ce el a obosit si in sfarsit am devenit chefesa prin abandon, m-am apucat de una dintre retetele mele preferate, tartele cu fructe. Am trebaluit cam 3-4 ore la prajitura asta, dar va spun ca merita pe deplin efortul.

Asadar:

Ingrediente:
Pentru aluat: 250 g unt, 300 g faina (12 linguri pline), 75 g zahar (3 linguri pline), 2 galbenusuri, vanilie, sare, forme unse cu ulei.

Crema: 1 ou, 100 g zahar (4 linguri pline), 250 ml lapte, 100 g faina (4 linguri pline), 75-100 g unt, 2 pachete de zahar vanilat, coaja de lamaie, sare, 250-300 g fructe taiate bucatele mici, jumatati, etc. Eu pentru prajitura de azi am folosit ananas si kiwi. 

Glazura: frisca. 


Untul se freaca spuma cu zaharul intr-un castron.

Dupa aceea se amesteca cu galbenusurile, sarea si vanilia. La urma se adauga faina cate putin.










Rezulta un aluat moale cu care se tapeteaza formele unse bine cu ulei. Observati in poza ca fiecare forma are cam cate 1-2 mm de ulei in ea. Daca nu este ulei destul, aluatul se prinde de forma si se strica aspectul tartei.


In primul video aluatul la final, in al doilea, cum se tapeteaza formele de tarte.




Se pun la copt la foc potrivit, mai curand spre mic, aproximativ 45-50 de minute, pana cand sunt usor rumene.

In poza urmatoare se vad 2 tarte mai inchise la culoare - sunt cele doua ramase pe dinafara pe care le-am pus ceva mai jos, sub tava, pe o farfurie de tabla. Am uitat sa le scot mai devreme decat pe celelalte, asa ca nu le voi da la musafiri ci le voi manca eu.


Dupa ce scoateti tava din cuptor tartele trebuie scoase rapid pe un fund din lemn sau o planseta, prin rasturnare, totusi manevrati-le cu atentie, pentru ca aluatul este foarte fraged si se rup bucatele din el. Vezi video:


Cele care nu se desprind de la inceput, mai lasati-le in forma 1-2 minute.

Cat timp tartele au fost la cuptor, se poate pregati crema.
Mai intai, fructele le taiati bucatele si le lasati intr-o sita la scurs, eventual cu 2-3 linguri de zahar pe ele si cu niste rom sau coniac.










Dupa care intr-un castronel bateti oul cu zaharul, apoi adaugati un praf de sare, laptele si faina si amestecati bine.










Dupa aceasta, puneti compozitia intr-un vas la bain-marie si amestecati tot timpul ca sa nu se prinda crema de fundul vasului. 


Dupa ce se ingroasa crema, se ia de pe foc dar se continua amestecatul pana se mai raceste, apoi se adauga untul, vanilia si coaja de lamaie.











In video veti vedea cum arata crema cand se ingroasa si este aproape gata. Dupa ce am inchis aparatul de filmat, am inchis si focul de la aragaz.


La urma se incorporeaza fructele si se amesteca usor. 


Cu grija, fiecare tarta, dinainte pusa pe un platou cu fundul drept, se umple cu cate una-doua lingurite de crema cu fructe.

Apoi se lasa la frigider pana cand se servesc, cand se adauga un moţ de frisca pe fiecare tarta. 


Poza finala:



Iar acum, asa cum v-am obisnuit deja :), poza retetei:


Un comentariu:

  1. si eu fac tarte insa pun pe deasupra gem de prune amestecat cu nuci macinate

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).