luni, 29 noiembrie 2010

Cum aranjam masa ?

Fiecare farfurie se aseaza pe o alta, mai mare, care se pune dedesubt, pentru serviciu, si  care foloseste doar la a pune pe ea farfuria din care mancam. Asta este valabil pentru mesele festive.

Tacamurile si farfuriile se aseaza la masa astfel: farfuria pentru aperitive, deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune servetul impaturit dupa cum doriti. Painea se pune in cos special la mijlocul mesei, sau in doua locuri simetrice, pentru o masa cu mai multi invitati. 

Furculitele se pun la stanga farfuriei, cu dintii in sus, in urmatoarea ordine: langa farfurie, furculita de friptura, catre exterior, cea de peste, iar ultima, inspre afara, cea de aperitiv. 

La dreapta, se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, tot in ordinea descrisa mai inainte. Daca la masa exista si ciorba, lingura pentru ciorba se pune ori in fata farfuriilor, ori langa cutite, catre exterior, cu căuşul in sus.

Tacamurile de tort sau desert se aduc odata cu desertul respectiv, la fel si cestile de cafea sau lichiorurile care se servesc la desert.
Paharele se pun in fata catre dreapta, in ordinea urmatoare: pahar de tuica, pahar de vin alb, pahar de vin rosu, pahar de apa. Cupele de sampanie se aduc separat la masa.

O imagine graitoare de pe acest blog unde mai gasiti si alte fotografii foarte frumoase cu mese aranjate este aceasta:


Un aranjament simplu, cu un singur rand de tacamuri, cu ceasca de cafea si bol pentru salata:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).